Reiseblogg fra Travellerspoint

Favela

FAVELA er et begrep som brukes i Brasil om områder som er slum eller fattigkvarter.. Favelaer er ofte kjennetegnet ved en nærmest total mangel på gatenavn, elektrisitet, telenettverk og sanitæranlegg. Favelaer har ofte problemer med narkotikarelatert gjengkriminalitet.
De mest beryktede favelaene ligger rundt Rio de Janeiro, like ved luksuriøse leiligheter og dermed som et tydelig tegn på den enorme forskjellen mellom fattige og rike. I 2004 antok man at 30 prosent av Rios innbyggere bodde i favelaer. I dag 2011 er det rundt 30 slike favelaer i Rio de Janeiro.

Vi besøkte den største favelaen i latin amerika, den heter Rocinha og huser mellom 200 – 250 000 mennesker. Det var en veldig spesiell opplevelse å se hvordan en favela ser ut fra innsiden. Vi hadde selvsagt med oss en guide, man får ikke gå inn i en favela alene. Turen startet med at vi alle måtte hoppe bakpå en motorsykkel som tok oss til toppen av fjellet, favelaen har vokst seg større og større og har nå tatt over hele fjellsiden. Det var en av de turene min kjære mor er glad for at hun ikke vet om før de er over, ettersom ”los motor taxis” kapper om å komme først til toppen. Deretter fikk vi gå ned igjen, gjennom de trange ”gatene” i favelaen. Det er kanskje mer riktig å kalle det stier ettersom ”gatene” var smalere enn min egen skulderbredde enkelte steder. Det myldret av søppel, barn, katter, mennesker, bæsj og dårlige ”hus”.

Guiden fortalte oss om livet i en favela, og tross fattigdom og nød har de likevel opprettet et slags system som fungerer for dem. Alle ”motor taxis” har fargede vester. Du må vite hvor du skal, for de ulike vestene impliserer ulike stoppesteder på vei mot toppen. De har organisert en egen barnehage og egen skole og de får strøm fra en privat leverandør ettersom ingen av dem betaler skatt til staten og derfor ikke har krav på strøm. Vann kan de hente fra ulike vannstasjoner tre ganger om dagen, da er vannet ”på” i 30 minutter før det stenges igjen. På et vis er det imponerende hvordan de klarer å klamre seg fast oppi fjellsiden, til tross for mangel på sanitærforhold, penger og søppeltømming. Stanken preger likevel sanseinntrykkene, og jeg var ganske opptatt av å ha kontroll på hvor jeg satte foten på den smale veien ned.. Kristin observerte en rotte som hun først tok for å være en katt på grunn av størrelsen!

Favelaen er kontrollert av en av de tre store narkobandene som regjerer i Rio de Janeiro, ADA; Amigos dos amigos. Dersom det oppstår problemer i favelaen eller noen ”uønskede” er på vei inn, sender de signaler til hverandre ved hjelp av fyrverkeri. Heldigvis var det lite fyrverkeri å spotte på himmelen da vi var der..

Vi var usikre på om vi skulle delta på en slik tur, at det skulle føles som om vi var på vei gjennom en dyrehage med de fancy kameraene våre. Men guiden kunne forsikre oss om at vi var velkomne til å se hvordan det var med egne øyne, ettersom media har en tendens til å servere en helt annen historie. Til tider var det vi som var dyrene i dyrehagen der vi gikk med våre backpackersandaler, bulende lommer og dårlige skjulte kameraer. Det beste med hele opplegget er at en prosentandel av de pengene vi betaler for turen, går tilbake til menneskene i favelaen. Det er selvsagt også hovedgrunnen til at de lar oss spasere gjennom deres liv og elendighet på den måten som vi gjør. Dersom du noen gang er i Brasil og får sjansen til å delta på en slik tur vil jeg anbefale det på det sterkeste. Det er en ”opplevelse” til ettertanke.

Skrevet av monaloca 12:36 Arkivert i Brasil

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint